İşitme cihazı Kılavuzu
Objektif ölçümler net neticelar verse de ailenin; çocuğun işitmesi, çevresel seslere karşı tepkisi, işitme cihazını kabullenebilirliği ve ses çıkartma denemeleri hakkında verilecek geri bildirimler çocuğun dil gelişim basamaklarında ilerleme durumunu kavrayabilmesi için önemlidir. BestLife İşitme Merkezinde uzmanlar çocuğunuzun işitme aygıtı kullanımı ve bakımı hakkında detaylı bilgiler verir.
Ne Olursa Olsun Devam Edin!
İşitsel başarı için en önemli faktörlerden biri; çocuğun işitme cihazı ile sesleri duyarak geçirdiği zamandır. Başlangıçta cihaza alışmak zor olabilir. Ancak işitme cihazının düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Çünkü cihazlarını takmayan çocuklar duymayı ve konuşmayı öğrenemezler.
İşitme cihazını Takmasını nasıl Sağlayabilirim ?
Pozitif yönde olun
Minik çocuklar sizin davranışlarınızı örnek alacaktır. Çocuklarınıza işitme cihazları ile duyarak neler yapabileceklerini göstermeyi deneyin.
Bir rutine bağlı kalın
Özellikle minik çocuklar rutinleri severler, bu nedenle işitme cihazlarının takılmasını günlük rutinlerinin bir parçası haline getirin.
Dikkatini Dağıtın
Eğer başka bir işle meşgul olurlarsa cihazlarını çıkartmaya fırsat bulamayacaklardır!
Pazarlık yapın
Çocuğunuzun yaşı birazcık daha büyükse “eğer televizyon seyretmek/oyun oynamak istiyorsan cihazını takmalısın” şeklinde koşullu cümleler kurmanız ise yarayabilir.
Zekice seçim yapın
Birlikte yaparken keyif alabileceğiniz, ancak siz olmadan gerçekleşmeyecek aktiviteler seçin. Örneğin; birlikte kurabiye yapmak gibi…
Ayıcığa işitme cihazı takın!
Eğer çocuğunuzun çok sevdiği bir oyuncağı varsa oyuncağa da işitme aygıtı takın ve taktığı için oyuncağa iltifatlar edin!
Yardım isteyin
Ekipmanla ilgili mesele yaşıyorsanız BestLife İşitme Merkezi uzmanlarımızdan yardım isteyin.
Çocuğumun dil gelişimine nasıl destek olabilirim?
Gelişim sürecinde oyuncaklarla oynamak, birlikte aktiviteler yapmak her ne kadar önemli olsa da; çocuklarınızla kurduğunuz sık ve doğru bildirişim işitsel başarı için lüzumlu olan temel faktörlerden biridir. Her kişi farklı gelişim göstermektedir. Bu nedenle çocuklarınızı öteki çocuklarla kıyaslamayın! Fakat gelişimiyle ilgili endişeleriniz devam ediyorsa uzmanınızdan yardım isteyebilirsiniz.
Anne-baba olarak yapabileceğiniz öteki basit şeyler
• İşitme destek sistemlerini kullanan çocuklara ne kadar yakın mesafeden mevzuşursanız sizleri o denli rahat duyacaktır. – onlara yaklaşın.
• Yüz mimikleri kullanarak mevzuşmanız sizi daha dikkatli dinlemelerini elde edecektir. -Gülümseyin.
• İlgi çekici sesleri daha iyi dinleyeceklerdir. – bu yüzden zaman süre şarkı söyler şeklinde konuşun.
• İfadelerinizi vücut dilinizle destekleyin. – mevzuşmanızı destekleyin!
• Çocuğunuzla konuşmaya ve benzer tekrarlar oluşturmaya devam edin. – Dil öğreniminde yeniden çok önemlidir.
• En iyi mesajşim rağmenızdaki kişi sizi dinleyip mevzuştuğunda gerçekleşir, – Çocuğunuzu kulak verin ve cevap vermesi için bekleyin.
• Onları motive edin!- Yorum yaparak, merakla yaklaşarak, data isteyerek, ilgi göstererek onları destekleyin.
Pediatrik Dönem İşitme cihazı Kullanımında Yapılması gereken Günlük Kontroller:
• Pilleri gmeşhurk olarak LED ışık göstergesi vesilesiyle kontrol edin. Lüzumlu olduğunda zor durumda kalmamak için yanınızda her vakit yedek pil bulundurun.
• Kulak kalıbının temiz ve kuru olup olmadığını kontrol edin. Kulağa düzgün bir halde yerleştirin. Ötme (feedback) sesinin olmadığından kesin olun.
• Kulak kalıbının yırtılmadığından ya da zarar görmediğinden kesin olun.
• küçük çocukların pillerle oynamaması için pil kapağı kilit sistemini kullanın.