İşitme kaybı her yaşta oluşabilir. İlerleyen yaş veya gürültülü seslere maruz kalma en yaygın işitme kaybı nedenleri olsa da enfeksiyon veya genetik bir sorun da işitme kaybına neden olabilir. Sorunlarınızın kaynağının anlaşılması için en yakın KBB uzmanına başvurmalısınız.
İşitme kaybı zaman içinde farklı zorluklara yol açar
Yaşla ilişkili işitme kaybı kademeli olarak oluşur ve bunu kendi başınıza fark edemeyebilirsiniz. Çoğu zaman kişi fark etmeden önce problemi aile üyeleri fark eder. Yaşla ilişkili işitme kaybı sadece işitme sorunu yaşayan kişiyi etkilemez. Kişi iyi işitmediği zaman; ailesi, arkadaşları, iş arkadaşları da bunun olumsuz etkilerine maruz kalır. Bazı insanlar, sadece işitme testi sonucu ile işitme kaybı olduğuna ikna edilebilir.
İşitme kaybının nedeni nedir?
Yaşlanma
Yaş, işitme kaybının en büyük sebebidir.
İşitme sistemlerimizdeki her gün meydana gelen aşınma ve yıpranma kademeli olarak bu sistemin etkinliğini azaltır. İşitmeniz zayıflamaya başladığında, alçak sesle yapılan konuşmaları, kadın ve çocuk sesi gibi yüksek frekanstaki sesleri duymanız güçleşir. Yaşa bağlı işitme kaybı, arka planda gürültü olan durumlarda konuşmanın parçaları işitilebiliyor olsa bile takip etmeyi çok güçleştirebilir.
İşitme kaybının nedeni nedir?
Aşırı gürültü
Yüksek seviyede gürültüye tekrarlayan şekilde maruz kalmanın işitme kaybına yol açması muhtemeldir. Hem yüksek sese tekrar eden bir yoğunlukta maruz kalma hem de aşırı ses seviyelerine kısa süreli maruz kalma iç kulaktaki hassas tüylü hücrelerin zarar görmesine yol açar. Tüylü hücreler zarar gördükçe, işitme becerinizi yitirirsiniz. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre işitme kaybının %90’ından fazlası bu tüylü hücreler veya işitme sinir hücreleri hasar gördüğünde oluşmaktadır.
Bestlife olarak kişiye özel CE belgeli işitme koruyucularımız ile de yanınızdayız.
İşitme kaybı tipleri
Sensörinöral, iletim ve mix (karma) tip olmak üzere çeşitli işitme kaybı türü vardır.
Sensörinöral işitme kaybı
Gürültü nedeni ile oluşan sensörinöral işitme kaybı, aşırı gürültü iç kulaktaki hassas tüylü hücrelere veya sinirlere hasar verdiğinde meydana gelir. Bu durum, tüy hücrelerinin ve sinirlerin sesi beyne düzgün şekilde iletmelerine engel olur. Yüksek ihtimalle sensörinöral işitme kaybı yaşlandıkça veya yüksek gürültü seviyelerine sık sık maruz kalındığında yavaş yavaş oluşur. Çoğu durumda işitme kaybı kalıcıdır. İşitme cihazları ile birlikte normal sınırlarda duyabilirsiniz.
Doğuştan işitme kaybı
Doğuştan işitme kaybına kalıtımsal veya kalıtım dışı faktörler neden olabilir. Doğuştan işitme kaybının %50’sinden fazlasının nedeni genetiktir. Genetik kaynaklı işitme kaybı, doğumda mevcut olabilir veya daha sonra gelişebilir. Genetik harici işitme kaybı nedenleri arasında; düşük doğum kilosu, kızamık veya herpes simplex virüsü gibi annenin gebelik sırasında maruz kaldığı bir enfeksiyon veya rahatsızlık olabilir.
İletim tipi işitme kaybı nedir?
İletim tipi işitme kaybı, dış ile iç kulak arasında bir tıkanıklık veya başka bir engel nedeniyle ses dalgalarının iletilmesindeki sorunlar anlamına gelir. Kulak kiri, yabancı cisim kaçması gibi sebeplerle olduğu gibi; kulağın zarar görmesi gibi daha ciddi bir neden olabilir. Bu durumda bir kulak burun boğaz uzmanının yardımı gerekebilir.
İletim tipi işitme kaybı çoğunlukla kulakta tıkanıklık hissi verir. Sorununuz hakkında bilgi edinmek ve nasıl çözüm bulabileceğinizi öğrenmek için işitme uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz.
Mikst (Karma) Tip İşitme kaybı nedir?
Hem sesin iletilmesinde görevli dış ve orta kulakta hem de sesin işlenmesinde görevli iç kulak ve beyin yollarında ortaya çıkan bozulma/ engellerin birlikte görülmesiyle ortaya çıkan işitme kaybıdır.
İletim tipi işitme kaybının tedavisi sonrasında, kişinin sensörinöral kaybına uygun olarak belirlenen işitme cihazları ile işitmesi normal seviyelere getirilir. Tekrarlanan enfeksiyon vb sebeplerle oluşan ve tedavi edilemeyen iletim tipi işitme kaybına eşlik eden sensörinöral tip işitme kayıplarına uygun işitme çözümlerimi hakkında bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.