Kulak çınlaması derdinden kurtulabilirsiniz
Hiç daha önce kulağınızda çınlama, vızıltı yada uğultu duydunuz mu? Duyduysanız bir tek değilsiniz. Bestlife çalışanları bu durumu saptayabilir ve çınlamayı duymayacağınız çözümler üretebilir.
Türkiye de ortalama 5 milyon kişi kulak çınlaması rahatsızlığıyla yaşamaktadır. Dünya nüfusunun ise yaklaşık üçte birinin kulak çınlaması problemi yaşadığı tahmin ediliyor. Kulak çınlaması 14-85 yaş arası kişilerde görülebilmektedir. Hanımlarda daha sık rastlanıyor.
Kulak çınlaması nedir?
Kulak çınlaması sadece ferdin kendisinin duyduğu tıslama, vızıltı, ıslık, uğultu veya çınlama sesidir. Çoğu kişide kulak çınlaması endişeyi ve agresifliği arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu için günlük yaşamı negatif etkilemektedir. Kulak çınlaması hastalık değildir, işitme kaybı da değildir, işitme kaybına dikkat çeken bir semptomdur. Kulak çınlaması bulunan kişilerin ortalama %80’inde bir düzeyde işitme kaybı vardır fakat farkında değillerdir, bu tarz şeylerin çoğu işitme cihazlarından fayda sağlayabilir.
Emareler kişiden kişiye değişebilir, bundan dolayı en iyi neticelar kişiye özgü tedaviyle elde edilmektedir. İşitme uzmanlarımız farklı tekniklerde, ses tedavilerinde ve işitme cihazlarında tecrübelidir ve kişiyi rahatsız eden bu durumun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak çözümler sunabilirler
Kulak çınlamasının
sebepleri
Kulak çınlamasının pek çok nedeni vardır. En yaygın neden, aşırı gürültüden ötürü iç kulaktaki küçük kıl hücrelerinin hasar görmesidir. Gürültülü bir ortamda çalışıyorsanız ve kulak koruyucu takmıyorsanız kulak çınlaması ve işitme kaybı riskiyle karşılaşabilirsiniz. Gürültü ne kadar yüksekse ve ne kadar uzun süre maruz kalırsanız işitme kaybı riski o denli artar.
Mevzuşma veya müzik dinleme amacıyla kulaklık takmak bile yüksek seste dinleme halinde kulak çınlamasına yol açabilir. Kulağın içine takılan kulaklıkların kulak çınlamasına ve işitme kaybına yol açma riski, diğer tip kulaklıklara kıyasla daha yüksektir.
Kulak iç ve dış kıl hücrelerinin hasar görmesine yol açan öteki genel nedenler arasında naturel yaşlanma süreci, ani yüksek gürültüye maruz kalma ve orta kulak enfeksiyonu bulunmaktadır, Bunlara ek olarak stres, ilaçların yan etkileri, boyun veya baş yaraları ve tedavi edilmeyen öteki sağlık problemleri de kulak çınlamasına yol açabilir.
Kulak çınlamanız mı var? Başarılı neticelardan faydalanın
Hearing Health Foundation’a bakılırsa kulak çınlaması bulunan kişilerin ortalama %90’unda işitme kaybı bulunmaktadır. Bazı kişilerde beyin işitme kaybını ortadan kaldırmak için “iç ses ayarını” yükselterek normalde duyulmayan sesleri yükseltmektedir. Bu durumda emareler genel anlamda duygusal stresle başlamaktadır.
Ek olarak, Journal of the American Medical Association-JAM göre kulak çınlaması yaş ilerledikçe artmaktadır. Doruk noktasına 60-69 yaş aralığında varmaktadır. Fakat belirtiler büyük ölçüde farklı olabilir. Ne yazık ki kesin tedavisi yoktur. İlaçların da faydası olmamaktadır. Bundan dolayı uzmanlarımız rahatsızlığı ortadan kaldırmak adına sesleri anlama sırasında beyne destek vermeye odaklanmaktadır
Alternatif tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir:
• Maskeleme
• Bilişsel davranış terapisi
• Kulak çınlaması eğitim terapisi (TRT)
• İlerleyen kulak çınlaması yönetim terapisi (PTM)
• Ses jeneratörleri
• Ses uyarmamı
Bu yöntemlerden biri hakkında ek data istiyorsanız uzman ekibimiz size yardım etmek için gereken bilgiye haizdir. Lütfen 444 43 47 numaralı telefonumuzu arayarak size en yakın şubemiz için randevu alın.
Kulak çınlamasının tanımı ve
yaşamınıza etkileri
Kulak çınlaması bazı kişilerin olmayan sesler duymasına yol açmaktadır. Bu sesler, işitme yollarının bir noktasında üretilmektedir. Bu sesler gerçek olmadığı için birey onları farklı algılamaktadır. Bazı kişiler çınlama, vızıltı, uğultu yada tıslama sesi duymaktadır.
Hearing Health Foundation’a nazaran yetişkinlerin ortalama %20’sinde kulak çınlaması bulunmaktadır. Bu vaziyet kişinin işitme, dikkatini verme ve uyuma yetisini olumsuz etkileyebilir. Tedavi edilmezse uyku bozuklukları, depresyon, kaygı, öfke ve öteki psikolojik etkilere yol açabilir.
Kulak çınlaması kalıcı mı?
Yardım almak ve çınlamayı tatil etmekKulak çınlaması hastalık olmadığı için tedavisi negatif tesirleri azaltmayı fakatçlar. Çoğu kişide ses arttırımı, belirtileri ortadan kaldırmaktadır. American Tinnitus Association gore kulak çınlaması bulunan kişilerin yaklaşık %80’i işitme aygıtı kullanarak bu sorunu çözmektedir. En önemlisi, ses terapisinin yardımcı olmasıdır. Ses terapisi, cihaza ilave edilerek veya bir uygulama üzerinden kullanarak sesleri kişisel tercihe nazaran ayarlamaktadır. Sonuçta bireyin kulak çınlama düzeyi azalmaktadır
Kulak çınlamasının azaltılması
Kulak çınlamasının tedavisi yoktur, fakat bazı yöntemlerle denetim altına alınabilir ve yaşam üzerindeki olumsuz etkisi azaltılabilir. Ses terapisi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri birlikte alındığında belirtilerinizle başa çıkmakta, daha iyi uyumanızda ve kulak çınlamasını tetikleyen koşullardan kaçınmayı öğrenmekte çok faydalı olabilir.
Ses terapisi
Sesler kulak çınlamasını ortadan kaldıramaz, fakat ses terapisi emareleri yönetmekte faydalı olabilir. Dikkatle seçbilimselş farklı sesleri dinlersiniz, böylece kulak çınlamanızın azaldığını veya geçici olarak ortadan kalktığını anlayabilirsiniz. Bu sayede dikkatinizi kulak çınlamasından ayırabilir ve daha güzel şeylere odaklanabilirsiniz. İşitme uzmanınız ile beraber size en etkili rahatlamayı sağlayacak ses terapisini bulabilirsiniz.